Travel 

Discover the beauty of Boyan Heights Rainforest

I started sharing our weekend gateaway at Boyan Heights yesterday at 3:45pm and suprisingly friends/family non-stop sharing the posting on facebook (Up to now at 2:45PM, almost 350 share. Add/Follow me on Facebook: Aliffa Rafini) A lot of inquiry asking how to go here, how much the rent, what are the activity offered by the host. So I decided to write up a simple article on Boyan Heights to all of you who interested to spend your holiday/weekend at Boyan Heights. Enjoy your reading! —————————————————————– Nestled in the rainforest along…

Read More
Langkawi Malaysia Travel Uncategorized 

Day 1: Pasar Malam Kuah, Langkawi

Jikalau anda ke Langkawi, saya cadangkan anda perlu berada di sana antara hari Rabu dan Sabtu. Hal ini kerana, di Pekan Kuah ada Pasar Malam terpanjang yang korang boleh borong makanan, pakaian dan apa jua jenis barang yang MURAH! MURAH! Bukan setakat bersih, tapi masyarakat dan penjualnya sangat friendly. Sepanjang jalan kami dapati ramai pelancong asing juga ambil kesempatan berkunjung ke pasar malam dan mencuba pelbagai variasi makanan murah disana. Meriah baq hang! Lokasi Pasar Malam ni memang dekat town area. Kalau tak silap, ada Hotel Baron just nearby dengan pasar malam…

Read More
Langkawi Malaysia Travel 

Day 1: Kota Mahsuri @ Makam Mahsuri

Sebaik “touch down” sahaja di Langkawi International Airport dalam jam 230pm, 1st thing to do is cari kereta sewa. Saya memang dah buat persiapan awal menempah daripada Suhaimi Rental Service Langkawi dan memilih kereta Mitsubushi Attrage. Kadar sewaan RM100/hari sebab “peak season”. Plan asal nak terus pekena Laksa Ikan Sekoq yang glemer di belakang airport ni. Tapi perut masih full sebab asyik makan jer dalam biz class ;), so kami terus ke destinasi pertama -> Kota Mahsuri. #sharing Kota Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya…

Read More

Tips Percutian ke Langkawi

Assalamualaikum. Saya masih dalam mood bercuti dan masih belum lagi move-on daripada percutian minggu lepas. Seperti KPI kami setiap tahun nak pergi bercuti 1 kali dalam Negara dan 1 luar Negara (ngade jer ada KPI mcmni haha), untuk tahun 2017 ni, lokasi dalam Negara yang kami pilih ialah Pulau Langkawi, Malaysia. Posting saya sebelum ni, saya ada berkongsi untuk cara mendapatkan harga tiket yang murah. Semoga ianya bermanfaat kepada anda. Jadi sekarang saya nak berkongsi tentang tips-tips yang anda perlu tahu sebelum ke Langkawi. Tempah Tiket Awal Ada beberapa kaedah…

Read More
Langkawi Malaysia Travel 

Bercuti ke Langkawi dengan Kelas Bisnes hanya RM90.00/way sahaja. Nak tahu bagaimana saya dapat?

Assalamualaikum, Seperti dijanjikan melalui facebook saya: Aliffa Rafini Abdullah, kalau dah cukup 100 like saya akan share bagaimana mendapat tiket penerbangan Business Class dari Kuching – KL – Langkawi haya pada harga RM180 +/- seorang. Bukan hanya dapat seat business class tetapi dapat masuk Golden Lounge for FREE dan luggage 40 kilogram seorang. Kalau pergi langkawi memang berbaloi giler sebab borong coklat, perkakas dapur dan etc. Untuk homestay pula kami tinggal di Homestay Mak Ida yang terletak di Ulu Melaka, Langkawi. Kawasannya betul-betul di tengah-tengah Langkawi, jadi kalau nak ke Kuah atau…

Read More
Travel 

Tips Melancong ke Krabi, Thailand – Day 1

Ok, posting ni nak share our 1st trip to Krabi, Thailand pada 21 January 2013 – percutian pertama selepas saya melahirkan anak sulung, Armand Hani Hadeef.   Keputusan hanya dibuat pada December 2012 (sebab husband susah giler nak cuti). So dapatla tiket sederhana mahal. So initial plan dengan bantuan Encik Google, adalah seperti berikut:     Our flight selama sejam setengah touch down dari KL – Krabi, tiba dlm pukul 7: 45am. masa Krabi (sejam lebih awal dari Malaysia). Sampai airport, hubby uruskan luggage dan direct to our hotel (Srisuksant Resort),…

Read More
Travel 

5 sebab kenapa Krabi adalah destinasi yang TERBAIK!

KRABI, adalah sebuah destinasi yang PERFECT bagi warga Malaysia yang ingin bercuti bersama yang tersayang. Disebabkan faktor ini lah saya nak share pengalaman percutian saya ke sini bagi membantu anda merancang percutian anda di Krabi! Di sini ada 5 sebab kenapa Krabi adalah destinasi yang TERBAIK!’ a) Krabi adalah “Muslim-Friendly” Kebanyakkan penduduk asal tempatan di daerah Krabi ini adalah beragama Islam. Jadi tak payah risau sebarang sindiran perkauman yang biasa isteri/mak kita yang bertudung dapat dari warga tempatan di negara-negara barat. Dekat Krabi dan kawasan sekitar, ada je orang yang…

Read More
Travel 

Pengalaman bermain salji di Mount Buller, Melbourne

Cold winter morning wake up and pick up at 6:00am but luckily for us our coach arrived at 6:15am. The pick up point is actually only three block away from our staying hotel. With two kids i thought it would be a drama, but waking knowing they were going to see snow, threw that drama put the window. We had a fantastic day good weather, just 2.5 hours from Melbourne. The weather was perfect on the day so I guess this enhanced our experience but booking this tour was a great…

Read More
Hongkong Travel 

Persediaan ke Hongkong (19-24 November 2016)

Assalamualaikum! Kami sekeluarga baru sahaja balik dari the most expensive city in the world (i guess) iaitu Hongkong! Trip kali ni kami buat sempena birthday vacation untuk Baby Aaron yang genap setahun. Seperti abang-abangnya, setiap kali 1st birthday, kami akan plan untuk bawa birthday boy untuk pergi vacation disamping dapat spend time together. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dan memuaskan. Sebelum anda nak ke Hongkong, ada beberapa info anda perlu tahu: MUSIM Apa yang akan berlaku pada musim-musim di Hong Kong Musim Bunga (Mac ke Mei) Suhu dan kelembapan meningkat….

Read More
Travel 

Pengalaman kami ‘dipenjarakan’ di tempat Nelson Mandela dipenjarakan

Salam sejahtera, Sawubona! Kali ini saya nak share pengalaman kami bercuti di Cape Town, South Africa! Trip ini adalah hadiah dari Public Gold atas kejayaan suami saya yang layak atas kejayaan top sales beliau di Public Gold. Kira ni hadiah honeymoon utk tahun ke-3 perkahwinan kami. Untuk pengetahuan pembaca, Cape Town tersenarai dalam 10 Most Romantic Destination in the world!~ Apabila mendapat tahu yang HH layak ke Cape Town, perkara pertama terlintas dalam fikiran adalah – berapa jam nak sampai sana? Thank you Mr Google – tempoh masa perjalanan di ambil adalah 15 jam (termasuk…

Read More