Mommy & Baby 

Tips pastikan susu ibu tidak merosot selepas cuti bersalin

Susu merosot selepas mula bekerja selalu terjadi.  Saya ingin berkongsi tip untuk memastikan susu ibu tidak merosot selepas cuti bersalin. Kebanyakan ibu mengalami masalah untuk memerah payu dara setiap tiga hingga empat jam sekali apabila mula bekerja. Ia lazimnya dialami selepas cuti bersalin kerana tuntutan tugas dan kekangan masa. Hal ini dan beberapa faktor lain berkemungkinan besar menjadi penyebab penghasilan susu oleh payudara menjadi perlahan dan sedikit. Menyedari risiko penghasilan susu yang bakal menjunam selepas kembali bekerja ibu-ibu yang menyusukan perlu lebih kreatif dalam menangani isu ini menggunakan pelbagai kaedah….

Read More
Kehidupan Mommy & Baby 

Aaron is Turning 1!

Alhamdulillah…26 November 2016, my 3rd Prince- Aaron Hani Haziiq bin Hafizul Hakim genap 1 tahun. Pejam celik, dah setahun menjaga amanah anak ke-3 yang dikurniakan oleh Allah S.W.T. Dan paling best juga, my 1st achievement menyusukan anak for 1 year sepenuhnya dengan susu ibu. Wehooo! Imbas kembali tahun lepas, 2015.. 24 November 2015, saya dah mula merasakan contraction sekali-sekala. Tetapi mungkin sebab dah ada 2 kali pengalaman, saya tak gabra sangat. Kira frekuensi setiap kali contraction berlaku. Saya yakin belum tiba masanya. Hakikatnya kami memang nak sangat baby keluar cepat….

Read More
Mommy & Baby 

Malaysian Big Latch 2016

Assalamualaikum! Lama kita tak bersua sejak website saya ni hancus entah kenapa. Ya! website saya sebelum ni telah pun so called di “hacked” dan semua data-data musnah dan ranap begitu saja. Insha Allah saya akan try up balik artikel tentang percutian yang menjadi rujukan anda semua. Sedih tau! 7 Ogos lepas berlangsungnya Malaysia Big Latch 2016- Malaysian Book of Records event yang berjalan serentak di 4 buah negeri – Sarawak, Penang, KL dan Johor. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan dan di Sarawak ianya merupakan sambutan kali pertama di adakan (but kali…

Read More
Mommy & Baby 

11 Tanda dan Ciri Anak Autism. Ketahui simptom dan beri rawatan serta penjagaan rapi

Autisme adalah gangguan perkembangan yang sangat kompleks pada kanak-kanak, yang gejalanya sudah timbul sebelum anak itu mencapai usia tiga tahun. Penyebab autisme adalah gangguan neurobiologis yang menjejaskan fungsi otak sedemikian rupa sehingga anak tidak mampu berinteraksi dan berkomunikasi dengan dunia luar secara berkesan. Gejala yang sangat menonjol adalah sikap kanak-kanak yang cenderung tidak mempedulikan persekitaran dan orang-orang di sekitarnya, seolah menolak berkomunikasi dan berinteraksi, serta seakan hidup dalam dunianya sendiri. Anak autistik juga mengalami kesukaran dalam memahami bahasa dan berkomunikasi secara lisan.  Disamping itu seringkali (prilaku stimulasi diri) seperti berputar-putar,…

Read More
Mommy & Baby 

TipsBF: Bila masa terbaik mengepam susu?

Masa terbaik mengepam ialah pada awal pagi sebab badan sangat aktif menghasilkan susu sepanjang malam kerana hormon prolaktin dan oksitocin lebih tinggi di waktu mlm…😊 Ketika bayi anda sedang menyusu, hisapannya menyebabkan lebih banyak hormon prolaktin dibebaskan. Prolaktin merangsang badan anda supaya menghasilkan lebih banyak susu. Ini merupakan pesanan kepada payudara supaya membuat susu yang cukup bagi sesi penyusuan yang seterusnya. Selepas beberapa jam, tahap prolaktin turun semula, tetapi akan meningkat kembali apabila bayi anda menyusu lagi. Dengan ini, lebih kerap bayi anda menyusu, lebih banyak prolaktin dalam aliran darah anda untuk…

Read More
Mommy & Baby 

Baby Herbal Cream Tropika

Price: RM37.00 Fungsi krim ini sama seperti krim/minyak telon yang lain, untuk elakkan/rawat masalah kembung perut, colic atau masalah angin pada bayi. Yang istimewanya, Baby Herbal Cream Tropika ini juga boleh membantu melegakan kahak, selsema dan batuk pada bayi dan anak kecil. Dan juga boleh membantu melegakan asma dan bronkitis anak. Musim panas, batuk & selsema mcm ni patut di rumah ada Baby Herbal Cream Tropika… Sesuai untuk digunakan oleh semua peringkat umur. Anda ingin membelinya? Whatsapp/SMS saya di 019 8262200

Read More