Public Gold 

Cara buka akaun GAP Public Gold

Kalau nak simpan emas secara konsisten, tak ada cara lebih berkesan selain daripada #AkaunEmasGAP Public Gold (PG). Itu cara TERMURAH dan TERMUDAH di Malaysia buat masa ini. Kalau simpan 10 gram emas tiap bulan, tak semua mampu buat. Tapi kalau RM100 tiap bulan, semua orang boleh!  G.A.P bermaksud Gold Accumulation Program yang mula diperkenalkan Public Gold sejak September 2014. Konsepnya adalah kita membuat pembelian emas secara sikit-sikit dengan bajet yang minima eg serendah RM100. Akaun GAP telah disahkan patuh syariah oleh panel syariah Amanie Advisors pada 29 September 2017. Rujuk…

Read More
Pelaburan 

Jual Beli Emas Public Gold

Hari ini Encik A telah menjual emas 20 gram ni kepada saya. Dah untung agaknya. Sebab emas 20 gram ni design jongkong emas #PublicGold sebelum GST dilaksanakan. Untuk makluman, pembeli emas Public Gold boleh menjual semula emas sama ada kepada Dealer Public Gold atau direct ke Branch Public Gold. Memandangkan, minggu lepas saya ‘ter’shopping tudung sampai 8 helai, better alih awal-awal baki yang ada dalam bentuk emas. Hihi 🙊 (emas dapat elak simpanan kita dari bocor, macam kes saya ni). Jika perlukan wang tunai, saya ada dua pilihan iaitu sama ada jual…

Read More
Mommy & Baby 

Tips pastikan susu ibu tidak merosot selepas cuti bersalin

Susu merosot selepas mula bekerja selalu terjadi.  Saya ingin berkongsi tip untuk memastikan susu ibu tidak merosot selepas cuti bersalin. Kebanyakan ibu mengalami masalah untuk memerah payu dara setiap tiga hingga empat jam sekali apabila mula bekerja. Ia lazimnya dialami selepas cuti bersalin kerana tuntutan tugas dan kekangan masa. Hal ini dan beberapa faktor lain berkemungkinan besar menjadi penyebab penghasilan susu oleh payudara menjadi perlahan dan sedikit. Menyedari risiko penghasilan susu yang bakal menjunam selepas kembali bekerja ibu-ibu yang menyusukan perlu lebih kreatif dalam menangani isu ini menggunakan pelbagai kaedah….

Read More
Travel 

Discover the beauty of Boyan Heights Rainforest

I started sharing our weekend gateaway at Boyan Heights yesterday at 3:45pm and suprisingly friends/family non-stop sharing the posting on facebook (Up to now at 2:45PM, almost 350 share. Add/Follow me on Facebook: Aliffa Rafini) A lot of inquiry asking how to go here, how much the rent, what are the activity offered by the host. So I decided to write up a simple article on Boyan Heights to all of you who interested to spend your holiday/weekend at Boyan Heights. Enjoy your reading! —————————————————————– Nestled in the rainforest along…

Read More
Kehidupan 

Charity | Gerobok Rezeki di Petrajaya

Lunch break tadi, saya sempat mengajar #abang (Armand Hadeef) tentang bersedekah. Teringat dengan kemudahan Gerobok Rezeki yang diperkenalkan oleh #team kami, #KindnessSarawak. Apa itu “GEROBOK REZEKI” Gerobok Rezeki ialah “ruang” tempat dimana mereka yang memerlukan makanan tanpa sebarang bayaran, dan kepada yang nak bersedekah, boleh meletakkan barang makan di sini. Kebetulan tadi semasa singgah di sana, hanya tinggal stok beras. Jadi, saya bawa #abang untuk membeli sedikit bahan makanan untuk disumbangkan di sana. Disamping dapat mengajar dia untuk bersedekah. Lokasi Gerobok Rezeki ini ialah di Masjid Taman Hussein, Petrajaya (bertentangan…

Read More
Sarawak 

Menarik! Perkembangan terkini Borneo Samariang Resort City

Borneo Samariang Resort City is a Resort City within Bandar Baru Samariang, which is a new satellite township rapidly taking shape to the north of Kuching. Once fully developed, Bandar Baru Samariang is estimated to house 200,000 people with about 40,000 residential units. Borneo Samariang Resort City is a 500 acres development plan that will be developed over an estimated time frame of ten (10) year period, as an Integrated Resort City for leisure and suburban living. Borneo Samariang Resort City will be a premier destination resort in Kuching, Sarawak,…

Read More
Public Gold 

2 Cara Mudah Beli Emas dari Public Gold

Ada 2 cara untuk membeli emas dari Public Gold iaitu: [1] BELIAN BIASA – Beli dan terus dapat emas, bayar secara online, dan ambil emas di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk daftar percuma dan order secara online, atau terus beli di cawangan Public Gold dan beritahu nama Aliffa Rafini Bt Abdullah, kod dealer PG001382 sebagai INTRODUCER untuk dapatkan bimbingan daripada saya selepas belian. [2] AKAUN EMAS GAP – Beli dan simpan dengan Public Gold secara percuma, minimum 1 gram. Kumpul sedikit demi sedikit, dan boleh keluar emas itu (untuk disimpan…

Read More
Langkawi Malaysia Travel Uncategorized 

Day 1: Pasar Malam Kuah, Langkawi

Jikalau anda ke Langkawi, saya cadangkan anda perlu berada di sana antara hari Rabu dan Sabtu. Hal ini kerana, di Pekan Kuah ada Pasar Malam terpanjang yang korang boleh borong makanan, pakaian dan apa jua jenis barang yang MURAH! MURAH! Bukan setakat bersih, tapi masyarakat dan penjualnya sangat friendly. Sepanjang jalan kami dapati ramai pelancong asing juga ambil kesempatan berkunjung ke pasar malam dan mencuba pelbagai variasi makanan murah disana. Meriah baq hang! Lokasi Pasar Malam ni memang dekat town area. Kalau tak silap, ada Hotel Baron just nearby dengan pasar malam…

Read More
Pelaburan 

10 Kesilapan yang kerap dilakukan oleh orang muda dlm soal kewangan

Saya pernah muda sekali. Dan kerana pernah menjadi muda, saya melalui banyak kesilapan kewangan yang akhirnya memakan diri. Di bawah ini, saya sertakan 10 kesilapan kewangan orang muda yang biasa mereka lakukan dan agar, jika anda masih muda, anda tidak melakukan kesilapan yang sama. 1. Tidak faham fungsi credit card Perangkap kad kredit Mempunyai credit card bagus. Tetapi mesti tahu kenapa ada credit card asasnya. Tidak perlu ada sampai memiliki 10 credit card kerana lagi banyak credit card yang kita ada, lagi banyak bala yang akan menimpa. Ada dua benda…

Read More
Pelaburan 

Saya simpan emas sebab nak lindungi nilai simpanan dari inflasi. Anda bagaimana?

Assalamualaikum pembaca sekalian, Apa khabar? Diharapkan agar segalanya indah-indah belaka, baik dari segi kesihatan mahupun kewangan. Berbalik kepada persoalan di atas, kebanyakan mereka yang belum lagi pernah beli emas sering confuse dengan fungsi emas iaitu: Kerana nak untung Protect atau Melindungi nilai wang dari Inflasi Saya akan mulakan dengan point ke (2) terlebih dahulu kerana mudah nak fahamkan. Semestinya anda setuju tentang 2 perkara berkaitan gambar di atas: Harga barang akan semakin meningkat Harga barang tahun yang akan datang tidak akan kembali seperti 10-20 tahun sebelumnya! Anda setuju? Baik, kita…

Read More