Travel 

Pengalaman bermain salji di Mount Buller, Melbourne

Cold winter morning wake up and pick up at 6:00am but luckily for us our coach arrived at 6:15am. The pick up point is actually only three block away from our staying hotel.

With two kids i thought it would be a drama, but waking knowing they were going to see snow, threw that drama put the window.

FILE0003

We had a fantastic day good weather, just 2.5 hours from Melbourne. The weather was perfect on the day so I guess this enhanced our experience but booking this tour was a great way to do a visit to the snow if you have never done so before. We could just sit back and enjoy the scenery and the commentary!

Rehat sebentar di pekan kecil YEA.. Cuaca sangat sejuk suhu sekitar 11 darjah Celcius!
Rehat sebentar di pekan kecil YEA.. Cuaca sangat sejuk suhu sekitar 11 darjah Celcius! Yang menarik tentang bas ini adalah ada WIFI! Hehe

Once we arrived at Mt Buller, we have to hire out our winter stuff and since we were from the coach we got a discount. It was handy to know that we could leave our bags in the bus locked or in the storage area so we could grab our stuff if we needed to.

Pakej yang kami dah include sewa pakaian serta kasut khas.. Armand je tak perlu sebab kasut Timberland dia kalis air..
Pakej yang kami dah include sewa pakaian serta kasut khas.. Armand je tak perlu sebab kasut Timberland dia kalis air..

We enjoyed our day of tobogganing. Harris and Armand enjoy playing with the snow and maneuver with the toboggan. Yes we will be visiting Mount Buller again but this time staying over night or 2 nights as the snow was amazing!

Before naik lift up ke puncak.. Ambik photo dulu.. Kat atas ni suhu di paras 0 darjah Celcius.. Harris & Armand look comfortable sebab pakaian dalam tebal (ada 3 lapis baju & set coverall)..
Before naik lift up ke puncak.. Ambik photo dulu.. Kat atas ni suhu di paras 0 darjah Celcius.. Harris & Armand look comfortable sebab pakaian dalam tebal (ada 3 lapis baju & set coverall)..

 

Naik lift up.. For those yang pernah tonton wayang "Frozen" tahun 2013 mesti tau kerusi lift up ni.. Distance ke station seterusnya dalam 4 kilometer.. Angin sejuk!
Naik lift up.. For those yang pernah tonton wayang “Frozen” tahun 2013 mesti tau kerusi lift up ni.. Distance ke station seterusnya dalam 4 kilometer.. Angin sejuk bangat! Harris & Armand boring asyik tanya bila nak sampai..
Jom main baling ais!
Jom main baling ais!
FILE0105
Kat puncak ni ade cafe.. Anda boleh rehatkan diri minum Hot Chocolate atau kopi panas.. Actually memang air tu panas tapi suhu sejuk, air tu rasa suam je.. 😉
FILE0109
Before turun ke bawah kami ambik foto kenangan lagi.. Foto ni di ambil oleh student Malaysia yang study kat Melbourne.. Tips mudah jer: “Boleh tolong ambik gambar kitorang, lepas tu saya pula ambik gambar awak berdua..” Kalau jumpa orang putih, translate je ayat ni dalam english.. Keh keh
FILE0111
Kami nak peluk budak handsome ni!
FILE0122
On the way turun kitorang naik gondola pulak. Suhu tetiba drop sangat sejuk kalau pakai lift-up chair.
FILE0129
Its Toboggan time!! Naik atas bukit, setinggi 50 meter dan meluncur menggunakan toboggan board ni (additional cost masa booking Mt Buller trip).. Tapi sangat menyeronokkan.. Yerlah, bile lagi nak merasa meluncur atas ais kan? hehe
FILE0142
We enjoy the activities here in Mount Buller

 

FILE0143
Jadi beku lepas maneuver guna toboggan 😉
Isi perut kat restoran Pancakes Plus. Di sini menyediakan makanan halal! Wifi percuma turut disediakan.. Super laju wo!
11890978_10152976255816787_4671187985552520013_n
Bye Mt.Buller! Siapa yg plan nk ke Melbourne wajib pergi ke sini! And make sure anda ke sini between July-September pada musim winter Selain dari tu tutup! Kami di sini around 6 jam dan suhu d sini adalah negatif 5 celcius. Bravo to my pregnant wife & two heroes!

Additional Information:

  • Anda boleh cari pelbagai jenis tour dari Melbourne ke Mount Buller melalui google search atau anda cari di Groupon. Hari tu pernah nampak harga pakej ke sini dengan diskaun 50% menggunakan groupon!
  • Kalau bawak anak kecil, sediakan mereka dengan pakaian tebal atau berlapis-lapis baju. Seluar – dua lapis dah memadai..
  • Kalau ada kasut Timberland – sila bawak. Jimat duit sebab tak masuk air dan boleh digunakan di sini. Kalau tak ada boleh je sewa kasut kat sini.
  • Anda juga boleh buat aktiviti skiing di sini – (additional payment untuk perkakas meluncur ski).
  • Di sini ada makanan halal (Halal food is available here in Mount Buller at Pancakes Plus restaurant at Level 1!)
  • Kalau nak bawak kamera make sure yang function pada suhu sejuk.
  • Tempat solat khusus takde tapi anda boleh solat di ruang yang bersih dan sunyi.. Toilet ade air.. Takde masalah..
  • Jangan terlepas subscribe Toboggan untuk meluncur ais!
  • Perjalanan dari tempat skiing ke toboggan menggunakan shuttle bas yang disediakan, percuma je!
  • Ade tempat locker khas untuk simpan beg & kasut. (around AUD20. Masa bagi balik kunci dia bagi balik AUD10)
  • Perjalanan 3 jam, 2 jam tidur.. Sejam lagi tengok pemandangan indah ladang-ladang lembu yang sangat cantik & besar.

 

Related posts

Leave a Comment